Lamellkopplingar

Lamellkopplingar, så som många kopplingar, representerar en kritisk del av industriella applikationer. Dessa kopplingar designade för att erbjuda pålitlig och exakt momentöverföring även under de mest krävande förhållandena. Genom att använda en serie metalliska lameller möjliggör dessa kopplingar kompensation för olika typer av feljusteringar.  

 

Metaflex från VULKAN är en högpresterande lamellkoppling som kombinerar stål och aluminium, vilket ger en nominellt vridmoment är upp till 120 kNm. De är underhållsfria och motståndskraftiga mot smuts och extrema temperaturer, vilket säkerställer lång livslängd och pålitlig drift. 

Vad är en lamellkoppling? 

En lamellkoppling är en typ av mekanisk koppling som används för att överföra vridmoment mellan två axlar, samtidigt som den kan kompensera för olika typer av feljusteringar. Den består av flera skivor (även kallat lameller) som är sammankopplade och kan röra sig oberoende av varandra. Detta ger flexibilitet och precision i kraftöverföringen. Lamellkopplingar är särskilt kända för sin förmåga att hantera höga vridmoment och att fungera under krävande förhållanden. 

 

Lamellkopplingar erbjuder flera unika egenskaper som gör dem lämpliga för olika applikationer: 

  • Hög vridmomentkapacitet: Lamellkopplingar kan hantera höga vridmoment, vilket gör dem idealiska för tunga industriella applikationer. 
  • Feljusteringskompensation: De kan kompensera för axial-, vinkel- och radialfeljusteringar, vilket ökar systemets flexibilitet och livslängd. 
  • Låg massa med lätt vikt: Konstruktionen med liten diameter och låg massa gör dem effektiva och responsiva. 
  • Underhållsfri: Lamellkopplingar är underhållsfria tack vare deras robusta konstruktion i metall. 
  • Resistens mot smuts och temperatur: Deras metalliska uppbyggnad gör dem motståndskraftiga mot smuts och höga temperaturer, vilket är viktigt i tuffa miljöer. 
en lamellkoppling i vectorgrafik

Hur en lamellkoppling fungerar? 

En lamellkoppling fungerar genom att överföra vridmoment mellan två axlar via ett paket av metalliska lameller. Dessa lameller kan röra sig oberoende av varandra, vilket gör att kopplingen kan kompensera för olika typer av feljusteringar. Justeringen gör med kompensation för axiella, radiella samt vinkelfel. Detta gör lamellkopplingar särskilt effektiva i applikationer där höga krav på precision och hållbarhet ställs.  

r mattis, pulvinar dapibus leo.

Jämfört med en elastisk koppling, som överför vridmoment via elastiska material som gummi eller plast, erbjuder lamellkopplingen en betydligt högre vridmomentkapacitet och motståndskraft mot slitage. Elastiska kopplingar är mer flexibla men kan inte hantera lika höga belastningar och kräver ofta mer underhåll eftersom de elastiska elementen kan slitas ut och behöva bytas ut regelbundet. Lamellkopplingar, med sin robusta metallkonstruktion, är därför bättre lämpade för tunga och krävande industriella applikationer. 

Användningsområden för lamellkopplingar 

Lamellkopplingar används inom en rad olika industrier och applikationer där hög prestanda och pålitlighet är avgörande: 

För mer information Kontakta oss på Bengtssons Maskin 

Vi erbjuder expertis och en rad lösningar för att möta era specifika behov. Besök vår webbplats eller ring oss för en konsultation. Vi ser fram emot att hjälpa er att hitta den bästa lösningen för era industriella krav. 

Relaterade produkter